Την Καθαρά Δευτέρα τη θέση του μαγειρεμένου φαγητού παίρνουν τα σαρακοστιανά. Τα νηστίσιμα θαλασσινά, τα βραστά ή ωμά λαχανικά, η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Η «Καταναλωτική Συνείδηση»  ενημερώνει τους καταναλωτές για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν κατά τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι.

 

Συμβουλεύει τους καταναλωτές να δώσουν προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων. Υποχρεωτικά πρέπει  να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος,

την τιμή και την χώρα προέλευσης

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας κεφαλόποδων

(χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)

  • Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή
  • Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
  • Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
  • Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή

Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

 

 

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)
  • Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά
  • Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
  • Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο
  • Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
  • Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:

  • Η επωνυμία της επιχείρησης
  • Το είδος των οστρακοειδών
  • Η ημερομηνία παραγωγής
  • Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

·         Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη

·         Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα

·       Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»

·       Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

·       Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη

·       Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος

·       Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα

·       Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

 

Κονσέρβες 

  Όταν αγοράζουμε κονσέρβες θα πρέπει να προσέχουμε:

  • Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή
  • Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
  • Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες

          Κατεψυγμένα και επίπαγος

           Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.

Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15%  στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

 

Οι καταναλωτές πρέπει:

 

1. Να ερευνούμε, πριν αγοράσουμε.

2. Να αποφεύγουμε τους πλανόδιους πωλητές, για αγορές προϊόντων.

3. Να αποφεύγουμε τις υπερβολές στις ποσότητες, που αγοράζουμε.

4. Να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά μας και να επιλέγουμε κατάστημα της εμπιστοσύνης μας, για να πετύχουμε την «ελάχιστη» προστασία της υγείας μας και της τσέπης μας.

5. Να καταγγέλλουμε,  όποιο πρόβλημα διαπιστώνουμε, για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας.

 

Πηγή: patrisnews

Δείτε το PrintScreen...