Μαθητές 27 σχολείων της Ηλείας παρουσίασαν τις εργασίες τους

Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στο Λάτσειο από Α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση Ηλείας και «Καταναλωτική Συνείδηση»

Τις εργασίες και όσα δημιούργησαν στη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε πρόγραμμα σχετικό με την αξία των τοπικών προϊόντων, ύστερα από πρωτοβουλία του Σωματείου «Καταναλωτική Συνείδηση» και τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας, παρουσίασαν χθες στο Λάτσειο, οι μαθητές 27 σχολείων του νομού.

 

Πρόκειται για εργασίες που αφορούσαν την πράξη: «Δράσεις Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους πολίτες του Νομού Ηλείας, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στη Δράση συμμετέχουν περισσότεροι από 500 μαθητές, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας.

Στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργεί και έκθεση ζωγραφικής στο ισόγειο του Λάτσειου, με έργα και κατασκευές των μαθητών, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα 26 Μαΐου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, 9-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Κεντρικό της θέμα: «Περιβάλλον- Τοπικά προϊόντα- Διατροφή- Καταναλωτική Συνείδηση».

Στόχος του προγράμματος αυτού, ήταν η ευαισθητοποίηση-ενημέρωση των μαθητών του Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου του νομού, σχετικά με τα προϊόντα της τοπικής αγοράς, τα οφέλη για την υγεία μας, τον τρόπο με τον οποίον αυτά φτάνουν στο τραπέζι μας μέσω ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων, την ανάγκη στήριξής τους, αλλά και τη διαμόρφωση σωστής καταναλωτικής συνείδησης. Επίσης, η ενημέρωση τους σε θέματα που αφορούν την προστασία της φύσης και των δασών, αλλά και τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων.

Ελπίδα να γίνει θεσμός

 

Στα αποτελέσματα αλλά κυρίως στη σημασία του προγράμματος που υλοποιήθηκε, αναφέρθηκε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ζωή Βουρλούμη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή, οι δράσεις αυτές να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. «Το τελευταίο τρίμηνο, σε 18 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νηπιαγωγεία και δημοτικά εκπονείται ένα πρόγραμμα σχετικό με την αξία των τοπικών προϊόντων. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Α/θμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την «Καταναλωτική συνείδηση» στην οποία υποστηρικτές είναι το Επιμελητήριο Ηλείας και άλλοι φορείς. Οι δάσκαλοι μας και οι μαθητές, αγκάλιασαν με ενδιαφέρον το πρόγραμμα αυτό και σήμερα είναι η παρουσίαση των σχεδίων εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας ότι οι μαθητές συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα προκειμένου να αντιληφτούν και να αναδείξουν την αξία των τοπικών προϊόντων, που σχετίζονται τόσο με την διατροφική αξία, όσο όμως και με την μεταρρυθμιστική δράση των προγραμμάτων αυτών σχετικά με τη στάση τους και με την συμπεριφορά τους, στην χρήση και κατανάλωση προϊόντων. Τα προγράμματα αυτά δεν στοχεύουν μόνο στο γνωστικό κομμάτι που σχετίζεται με την αγωγή υγείας και την διατροφή, αλλά σχετίζεται και με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομία και με την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και υδρογονανθράκων αυξάνει την τιμή του προϊόντος και επηρεάζει ανάλογα και την τιμή. Συνεπώς εάν έχουμε την δυνατότητα να καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα, δίνουμε αξία στην γη και στον τόπο μας, η οποία πολλαπλασιάζεται και επιστρέφει πάλι σε εμάς. Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει συνέχεια και για του χρόνου, είναι ενήμερη η περιφερειακή διεύθυνση και το Υπουργείο θα το αγκαλιάσουν και αυτοί με ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα θα τα δούμε και σε περεταίρω ανάλυση και πιστεύουμε ότι θα γίνει θεσμός στην περιοχή μας και θα υπάρχει ένα δίκτυο σχολείων κάθε χρόνο που θα δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας συμμετέχουν και σχολεία της δευτεροβάθμιας έως την Γ’ Λυκείου στο θέμα των τοπικών προϊόντων».

Πηγή: eproini.gr

Δείτε το PrintScreen...